4 tahun.

Saya lama dok pertimbangkan samada nak bersuara atau just act ignorant.. Takut salah ayat jadi bunyi racist 😅

Saya duduk di cyberjaya sudah 4 tahun.. Setiap tahun saya pindah rumah. Siapa follow saya memang tahu saya memanjang pindah rumah sebab saya suka eksperimen tukar persekitaran.

Ada duduk di kondo tingkat paling atas, tingkat 35. Ada cuba duduk kondo atas shopping mall. Ada cuba duduk rumah teres.. Semuanya area cyberjaya sejak 4 tahun lepas.

== Suasana cyberjaya baru ==

Yang biasa datang cyberjaya mesti tahu yang ramai foreigner sini. Mostly arab dengan kulit hitam.. Bangla sudah tentu ramai juga sebab cyberjaya ni banyak projek tengah membangun..

Tapi sejak tahun lepas, saya perasan satu trend baru.. Iaitu makin ramai warga China di sini.. Bukan orang cina Malaysia tau.. Cina China..

Diorang tak boleh cakap english.. Melayu apatah lagi.. China sana tu.. Makin lama, makin ramaaiiii..

Ditampalnya iklan jual arak sesuka hati di pintu setiap kondo.. Sampah bersepah.. Vandalism.. Conteng lift dengan tulisan cina.. Saya duduk semuanya kondo baru tau. 4 tahun sentiasa pindah rumah ke kawasan yang baru naik..

Ingat, ini bukan orang cina Malaysia.. Ini pure cina dari China.. Tak tahu langsung english dan bahasa melayu.. Tapi ramai ramai duduk di cyberjaya.. Antara tempat hotspot industri di Malaysia.

== Bila fikir balik ==

Dok fikir-fikir, asal tetiba jadi gini secara mengejut.. sebelum ni jarang sikit.. ini tiba tiba ramai 🧐

Bamm! Baru perasan.. Trend ni wujud selepas PRU 14.. fuhh.. Part sini yang saya takut kena cop racist ni 😂

Sebelum ni saya buat tak tahu je bila orang viralkan yang banyak orang dari China dapat warganegara kat Jabatan Pendaftaran Negara.. Maybe gimik pembangkang je..

Tapi bila bandingkan trend yang berlaku di sekeliling saya, macam tele lah pulak.. hmm.. betul-betul lepas PRU14 rate kemasukan dia mendadak..

Adakah kebetulan? Ke macam mana? Perlu ke kita risau? Atau anggap ini satu dari kemajuan dan nyanyi lagu Negaraku 🤭

ps: ini apa yang saya nampak di cyberjaya.. Tempat lain saya tak tau..
pss: post ini dah di edit beberapa kali supaya mesej saya jelas.

# *JOM SAMA2 KITA VIRALKAN AGAR JABATAN IMIGRESEN LAKUKAN TINDAKAN SEWAJARNYA…*

DMA.

https://www.facebook.com/100004501061824/posts/1722698821223470/
Rupanya Datuk Mazlan Aliman, iaitu bekas Pengerusi Persatuan Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) telah meletakkan jawatannya sebagai Ahli Jawatankuasa AMANAH Nasional sejak 30 Oktober lalu. Dulu aku pernah menjangkakan bahawa Pan akan menerima nasib seperti parti serpihan PAS dulu. In Shaa Allah ia akan berlaku sedikit demi sedikit.

Setelah mengencing peneroka Felda dengan janji untuk menghapuskan hutang peneroka Felda sebanyak 50% dan membela nasib peneroka Felda, kini Mazlan Aliman menubuhkan beberapa NGO, antaranya Majlis Permuafakatan NGO Felda (MPNF) untuk membela nasib peneroka Felda sekali lagi.

Cukuplah Datuk Mazlan Aliman. Nasib peneroka Felda kini lebih baik di zaman PN berbanding zaman PH tempohari. Semasa PH memerintah harga BTS jatuh mendadak sehingga RM270 ke RM290 satu tan tapi kini harga BTS mencecah sehingga RM800 lebih satu tan.

Harapnya lepas ni anak peneroka Felda yang pernah terpengaruh dengan janji PH untuk membela nasib peneroka Felda dulu janganlah percaya lagi kata-kata manusia yang bernama Datuk Mazlan Aliman dan menghasut ibu bapa mereka lagi. Kasihanilah ibu bapa anda yang pernah termakan hasutan anda dengan memberi undi pada PH dulu.